wtorek, 21 kwietnia 2015

Szynka myszka pieczona

Wędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych.















Składniki

  • 1 kg szynki myszki
  • Marynata : 4 łyżki piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • całe goździki

    Przygotowanie

      Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem.
    Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę.
    Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem goździki ( ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ). Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C , piekłem pod przykryciem ok. godzinę plus 35 minut na zrumienienie ( bez przykrycia ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz