Wędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych.
Składniki
- 1 kg szynki myszki
- Marynata : 4 łyżki piwa
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry
- kilka ziaren ziela angielskiego
- całe goździki
Przygotowanie
Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem.
Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę.
Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem
goździki ( ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ).
Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do
180 stopni C , piekłem pod przykryciem ok. godzinę plus 35 minut na
zrumienienie ( bez przykrycia ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz