niedziela, 19 kwietnia 2015

Jarzyna z endywii i pieczarek

Ziemniaki pasują , a bagietka nie pogniewa się , kotlet schabowy ? nigdy ! Kolacja ? obroni się na bank
















Składniki

  • 400 g liści cykorii
  • 300 g pieczarek
  • por , ok. 350 g
  • 150 g wędzonego boczku tłustego
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 100 ml śmietany gęstej

    Przygotowanie

      Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem na cienkie plasterki. Boczek pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem na patelni olej, na dużym ogniu wysmażyłem z boczku skwarki, które potem wyjąłem z patelni.
    Na pozostałym na patelni tłuszczu na małym ogniu przez 3 minuty dusiłem pieczarki razem z porami. Dodałem pokrojone paski cykorii, sól, pieprz i oregano , dusiłem 3 minuty. Wymieszałem ze śmietaną, szybko zagotowałem, doprawiłem do smaku. Posypałem pysznym skwarkowym boczkiem.

1 komentarz:

  1. Cykoria i pieczarki? Jestem bardzo ciekawa tego połączenia. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń