Ziemniaki pasują , a bagietka nie pogniewa się ,
kotlet schabowy ? nigdy !
Kolacja ? obroni się na bank
Składniki
- 400 g liści cykorii
- 300 g pieczarek
- por , ok. 350 g
- 150 g wędzonego boczku tłustego
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- 100 ml śmietany gęstej
Przygotowanie
Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski,
pieczarki i pory pokroiłem na cienkie plasterki. Boczek pokroiłem w
kostkę. Rozgrzałem na patelni olej, na dużym ogniu wysmażyłem z boczku
skwarki, które potem wyjąłem z patelni.
Na pozostałym na patelni tłuszczu na małym ogniu przez 3 minuty dusiłem
pieczarki razem z porami. Dodałem pokrojone paski cykorii, sól, pieprz
i oregano , dusiłem 3 minuty. Wymieszałem ze śmietaną, szybko
zagotowałem, doprawiłem do smaku. Posypałem pysznym skwarkowym
boczkiem.
Cykoria i pieczarki? Jestem bardzo ciekawa tego połączenia. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuń