Składniki
5 łyżek oliwy z oliwek2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku + 1 do natarcia grzanek
600 g ziemniaków
600 g pomidorów
pęczek bazylii
bagietka
sól ,pieprz
Przygotowanie
Oliwę rozgrzewamy w garnku ,wrzucamy na nią drobno posiekaną
cebulę i szklimy.
Następnie dodajemy posiekany czosnek ,obrane ze skórki i
pokrojone w grubą kostkę pomidory ,ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę
posiekanej bazylii. Chwilę razem podsmażamy ,doprawiając do smaku solą i
pieprzem. Całość zalewamy wodą ,tyle by pokryła ona warzywa. Doprowadzamy do
wrzenia ,zmniejszamy płomień na minimum i gotujemy 1,5 godziny pod przykryciem.
Bagietkę kroimy na kromki ,podpiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Grzanki nacieramy
czosnkiem ,rozkładamy na talerze i zalewamy przygotowaną zupą. Pozostałą
bazylię siekamy (grubo) ,posypujemy talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz