piątek, 24 kwietnia 2015

Soupe provençale

W skrócie to zupa pomidorowa z ziemniakami i bazylią. Danie kuchni francuskiej ,charakteryzujące się pełną smaku uzyskaną ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznej ,świeżej bazylii. Zupa w pełni bezmięsna ,prosta w przygotowaniu ,w zasadzie sama się robi.









Składniki

5 łyżek oliwy z oliwek
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku + 1 do natarcia grzanek
600 g ziemniaków
600 g pomidorów
pęczek bazylii
bagietka 
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Oliwę rozgrzewamy w garnku ,wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i szklimy.
Następnie dodajemy posiekany czosnek ,obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory ,ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę posiekanej bazylii. Chwilę razem podsmażamy ,doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zalewamy wodą ,tyle by pokryła ona warzywa. Doprowadzamy do wrzenia ,zmniejszamy płomień na minimum i gotujemy 1,5 godziny pod przykryciem. Bagietkę kroimy na kromki ,podpiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Grzanki nacieramy czosnkiem ,rozkładamy na talerze i zalewamy przygotowaną zupą. Pozostałą bazylię siekamy (grubo) ,posypujemy talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz