Klasyczna młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie.
Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs.
Składniki
- 1 średnia główka młodej kapusty
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 150 g szynki prosciutto
- duża łyżka mąki
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 8 szt średnich pieczarek
Przygotowanie
Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami
wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do
czasu mieszając.
Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem
około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem
posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem
pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę
wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko
szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej
delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu
zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem
spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i
pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz