Klasyczna młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie. 
Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs.
Składniki
- 1 średnia główka młodej kapusty
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 150 g szynki prosciutto
- duża łyżka mąki
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 8 szt średnich pieczarek
Przygotowanie
 Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami 
wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do 
czasu mieszając.
 Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem
 około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem 
posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem 
pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż  zmiękły. Cebulę 
wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko 
szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej 
delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu 
zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem 
spod kapusty. Dokładnie  kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i 
pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz