Składniki
1 duża młoda kapusta1 kg jarmużu
2 cebule
250 ml bulionu warzywnego (do duszenia jarmużu)
200 g kaszy gryczanej
2 papryki czerwone
500 g pieczarek
seler naciowy (500 g)
kilka pomidorów suszonych
250 ml bulionu warzywnego (do gołąbków)
oliwa z oliwek
sól ,pieprz
Przygotowanie
Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi
palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy
,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy
na oliwie dodajemy jarmuż ,zalewamy bulionem i gotujemy 30 min.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ,odcedzamy.
Pieczarki kroimy na mniejsze części dodajemy do jarmużu
razem z pokrojonym na plasterki selerem i pokrojoną w kostkę papryką. Redukujemy
nadmiar płynu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z kaszą i
pokrojonymi w paski pomidorami.
Z kapusty wycinamy głąb ,oddzielamy liście i sparzamy w
gorącej wodzie. Z liści wycinamy zgrubiałe części („nerwy”). Na brzeg każdego
liścia kładziemy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w brytfance ,zalewamy
bulionem i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym
sosem.
Świetna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńNoo, wyglądają super. I moje smaki jak najbardziej. Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękujemy ;) Również pozdrawiamy ;)
Usuńsmakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń