czwartek, 23 kwietnia 2015

Gołąbki warzywne

Bardzo smaczne i lekkie gołąbki ,idealne na wiosenny obiad.















Składniki

1 duża młoda kapusta
1 kg jarmużu
2 cebule
250 ml bulionu warzywnego (do duszenia jarmużu)
200 g kaszy gryczanej
2 papryki czerwone
500 g pieczarek
seler naciowy (500 g)
kilka pomidorów suszonych
250 ml bulionu warzywnego (do gołąbków)
oliwa z oliwek
sól ,pieprz

Przygotowanie


Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na oliwie dodajemy jarmuż ,zalewamy bulionem i gotujemy 30 min.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ,odcedzamy.
Pieczarki kroimy na mniejsze części dodajemy do jarmużu razem z pokrojonym na plasterki selerem i pokrojoną w kostkę papryką. Redukujemy nadmiar płynu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z kaszą i pokrojonymi w paski pomidorami.
Z kapusty wycinamy głąb ,oddzielamy liście i sparzamy w gorącej wodzie. Z liści wycinamy zgrubiałe części („nerwy”). Na brzeg każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w brytfance ,zalewamy bulionem i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem.

6 komentarzy: