Składniki
1 i 1/2 kg jarmużu2 duże cebule
łyżka smalcu
500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska)
200 g metki cebulowej
1/2 l bulionu wołowego
2 czubate łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól ,pieprz
Przygotowanie
Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi
palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy
,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy.
Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym
smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy
,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu
30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie
dodajemy płatki owsiane (by zagęścić).
Kiełbasę kroimy na większe części i dodajemy z powrotem do
jarmużu wraz z metką. Do smaku doprawiamy rozgniecionym zielem angielskim ,solą
i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz