środa, 22 kwietnia 2015

Jarmuż z gotowaną kiełbasą i metką

W części północnej i na północnym zachodzie Niemiec jarmuż jest bardzo dobrze znany i przyrządza się z niego wiele potraw. Najczęściej przyrządza się z niego pyszne ,jednogarnkowe potrawy. Często nazywa się go "brunatną kapustą" ze względu ,że gotowany przez wiele godzin jarmuż zmienia kolor z zielonej na brunatną. Do potrawy podajemy piwo.








Składniki

1 i 1/2 kg jarmużu
2 duże cebule
łyżka smalcu
500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska)
200 g metki cebulowej
1/2 l bulionu wołowego
2 czubate łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Z jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy.
Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu 30 min. Po tym czasie kiełbasę i metkę wyjmujemy i dusimy dalej ok. 1 godziny. Następnie dodajemy płatki owsiane (by zagęścić).
Kiełbasę kroimy na większe części i dodajemy z powrotem do jarmużu wraz z metką. Do smaku doprawiamy rozgniecionym zielem angielskim ,solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza