środa, 22 kwietnia 2015

Pikantny pieczony kurczak

Coś dla wielbicieli kurczaka w pysznej maślankowej marynacie.
















Składniki

  • Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki pikantnego sosu chili
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 duża cebula pokrojona w cząstki
  • Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka )
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki stopionego masła

    Przygotowanie

      Marynata : maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie.
    Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut.
    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz