Coś dla wielbicieli kurczaka w pysznej maślankowej marynacie.
Składniki
- Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki pikantnego sosu chili
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 duża cebula pokrojona w cząstki
- Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka )
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki stopionego masła
Przygotowanie
Marynata : maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą,
czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i
dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka,
wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do
lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie.
Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką,
tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem
roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce.
Odstawiłem na 30 minut.
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na
ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż
skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz