Danie dla amatorów makaronów. Ten użyty przeze mnie , capunti jest formowany palcami.
Składniki
- 500 g makaronu capunti
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- kilkanaście czarnych oliwek
- kilka gałązek tymianku
- pieprz
- sól
- parmezan
Przygotowanie
Makaron ugotowałem we wrzącej osolonej wodzie przez około 13 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedziłem.
Czosnek i cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pokrojone w paski papryki
( wcześniej umytych i oczyszczonych ), podsmażyłem, aż zmiękły.
Zalałem ¼ szklanki wody wymieszanej z cukrem, skarmelizowałem. Oliwki
pokroiłem na ósemki. Dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem. Tak
przygotowany sos połączyłem z makaronem, skropiłem oliwą, posypałem
startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz