Wielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy.
Składniki
- 2 szt awokado
- 1 cytryna
- 1 duża czerwona cebula
- 150 g wędzonego na zimno łososia
- 1 pomarańcza
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- koperek
- czerwony pieprz do ozdoby
Przygotowanie
Awokado umyłem, przekroiłem na pół, usunąłem pestki. Ostrożnie
wydrążyłem miąższ. Pokroiłem w cienkie plasterki, skropiłem sokiem
wyciśniętym ze sparzonej cytryny
( awokado nie ciemnieje ). Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki.
Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki.
Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu.
Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę,
łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem
koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu.
Czytam ten przepis już trzeci raz :) Obłędnie to wygląda i zdecydowanie to moje smaki :)
OdpowiedzUsuń:D Dziękujemy serdecznie :D Również uwielbiamy takie połączenia smakowe :)
Usuń