sobota, 25 kwietnia 2015

Awokado z łososiem

Wielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy.

















Składniki

  • 2 szt awokado
  • 1 cytryna
  • 1 duża czerwona cebula
  • 150 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • koperek
  • czerwony pieprz do ozdoby

    Przygotowanie

      Awokado umyłem, przekroiłem na pół, usunąłem pestki. Ostrożnie wydrążyłem miąższ. Pokroiłem w cienkie plasterki, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny
    ( awokado nie ciemnieje ). Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki.
    Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki.
    Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu.
    Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu.

2 komentarze:

  1. Czytam ten przepis już trzeci raz :) Obłędnie to wygląda i zdecydowanie to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dziękujemy serdecznie :D Również uwielbiamy takie połączenia smakowe :)

      Usuń