poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sos pomidorowy z grzybami

Uniwersalny sos pomidorowy z grzybami. Idealnie pasuje do gołąbków.














Składniki

2 spore garści suszonych grzybów
100 g margaryny
2 łyżki mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
litr bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany
cukier
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Grzyby gotujemy ,kiedy będą miękkie osączamy i studzimy. Kroimy w paski.
Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę ,dodajemy koncentrat i chwilę jeszcze podsmażamy. Następnie zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy pokrojone grzyby ,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę (dokładnie rozprowadzamy) ,doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz