poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Gołąbki ziemniaczane

Oto nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha!














Składniki

główka kapusty (u nas młoda)
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3 cebule
łyżka masła
łyżka majeranku
mielona gałka muszkatołowa
200 ml bulionu warzywnego
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku.
Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca.
Cebule siekamy ,szklimy na maśle.
Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz