Składniki
główka kapusty (u nas młoda)1,5 kg ziemniaków
2 jajka
3 cebule
łyżka masła
łyżka majeranku
mielona gałka muszkatołowa
200 ml bulionu warzywnego
sól ,pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w
osolonym wrzątku.
Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe
miejsca.
Cebule siekamy ,szklimy na maśle.
Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie
oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową
,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść
kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu
warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z
ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz