piątek, 3 kwietnia 2015

Flaczki wołowe swojskie

Propozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach.














Składniki

  • 900 g flaków świeżych, pokrojonych
  • 500 g wołowiny z kością
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • średni por
  • mały seler
  • imbir korzeń
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

    Przygotowanie

      Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie.
    Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę.
    Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy.
    Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz