Propozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach.
Składniki
- 900 g flaków świeżych, pokrojonych
- 500 g wołowiny z kością
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- średni por
- mały seler
- imbir korzeń
- sól
- pieprz
- kilka ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- 2 czubate łyżki majeranku
- papryka słodka
- papryka ostra
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie.
Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu
usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie ,
sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół
przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe
pokroiłem w kostkę.
Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką
i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy.
Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką
rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można
rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem (
polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz