Składniki
250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny)400 g filetów z kurczaka
300 g różyczek kalafiora
1 duża cebula
200 ml bulionu warzywnego
300 ml śmietany 36%
łyżka mąki
pęczek natki pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną
cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe
różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz
pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką.
Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym
ogniu 10 min.
Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i
dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować).
Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem.
Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz