piątek, 3 kwietnia 2015

Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

Cóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy!











Składniki

250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny)
400 g filetów z kurczaka
300 g różyczek kalafiora
1 duża cebula
200 ml bulionu warzywnego
300 ml śmietany 36%
łyżka mąki
pęczek natki pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką.
Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min.
Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować).
Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem. Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz