czwartek, 2 kwietnia 2015

Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem

Smaczne ,proste i szybkie w przygotowaniu danie można przygotować na grillu (nie możemy się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania.












Składniki

4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g)
200 g świeżego szpinaku
łyżeczka masła
4 kawałki żółtego sera (5x2 cm)
2 ząbki czosnku
odrobina gęstej śmietany (do zabielenia)
oliwa z oliwek
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem do mięsa nacinamy filety wzdłuż (nie rozcinamy całej. Nacieramy solą i oliwą z oliwek.
Na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta zasmażana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz