Pasuje do smażonej piersi kurczaka albo do zapiekanki z ziemniaków.
Składniki
- kalafior ( około 900 g )
- 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
- sól
- 2 małe cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- pieprz kajeński
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie
Kalafior umyłem, oczyściłem, podzieliłem na różyczki. Gotowałem 5
minut w posolonej, wrzącej wodzie razem z kilkoma wewnętrznymi liśćmi,
osaczyłem na sicie.
Orzeszki posiekałem, uprażyłem na suchej patelni bez tłuszczu.
Cebule pokroiłem w talarki, czosnek w małą kostkę. Na patelni rozgrzałem
olej. Na małym ogniu zeszkliłem cebulę razem z czosnkiem. Dodałem
kalafior i orzeszki, mieszając smażyłem około 5 minut na dużym ogniu.
Przyprawiłem solą, pieprzem czarnym i kajeńskim. Wymieszałem z
pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz