czwartek, 2 kwietnia 2015

Kalafior z orzeszkami ziemnymi

Pasuje do smażonej piersi kurczaka albo do zapiekanki z ziemniaków.
















Składniki

  • kalafior ( około 900 g )
  • 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • sól
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku

    Przygotowanie

      Kalafior umyłem, oczyściłem, podzieliłem na różyczki. Gotowałem 5 minut w posolonej, wrzącej wodzie razem z kilkoma wewnętrznymi liśćmi, osaczyłem na sicie.
    Orzeszki posiekałem, uprażyłem na suchej patelni bez tłuszczu.
    Cebule pokroiłem w talarki, czosnek w małą kostkę. Na patelni rozgrzałem olej. Na małym ogniu zeszkliłem cebulę razem z czosnkiem. Dodałem kalafior i orzeszki, mieszając smażyłem około 5 minut na dużym ogniu. Przyprawiłem solą, pieprzem czarnym i kajeńskim. Wymieszałem z pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz