Składniki
5 jajekszklanka cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
niepełna szklanka oleju
szklanka gazowanej wody
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem
waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół.
Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i
część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy
wodę oraz drugą część suchych produktów.
Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do
nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy
mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła).
Babkę pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy
w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Piękna :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!:)
OdpowiedzUsuń