poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Babka Joseph’a

Obowiązkowa babka ,która gości od XXX lat w każdy weekend u moich rodziców. Smaczna ,delikatna ,"mokra"...Yummy!













 

 

 

 

 

 

Składniki

5 jajek
szklanka cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
niepełna szklanka oleju
szklanka gazowanej wody

Przygotowanie

 
Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół.
Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy wodę oraz drugą część suchych produktów.
Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła). Babkę  pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: