poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Zupa krem z młodej kapusty

Robiąc gołąbki zostało nam trochę młodej kapusty ,do tego zamrożone żeberka. Musimy przyznać ,że wyszło bardzo pysznie.














Składniki

500 g żeberek wieprzowych
600 g młodej kapusty
2 duże marchewki
3 łyżki ryżu
pęczek natki pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Żeberka zalewamy zimną wodą (1 l)  ,solimy i gotujemy do miękkości razem z obranymi marchewkami.
Mięso i marchewki wyjmujemy. Marchew kroimy w kostkę ,mięso na kawałki ,zawijamy w folię aluminiową ,żeby nie wystygło).
Poszatkowaną kapustę dodajemy do wywaru mięsnego ,gotujemy do miękkości ,zdejmujemy z ognia i miksujemy.
Dodajemy marchew ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zupy wrzucamy ryż i gotujemy do jego miękkości. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy mięso i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz