piątek, 10 kwietnia 2015

Orientalna marynata z warzyw

Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml.








Składniki

  • 150 g orzeszków ziemnych w łupinach
  • 250 g różyczek brokułów
  • 200 g białej kapusty
  • 2 młode cebule razem ze szczypiorem
  • 250 g marchwi
  • 250 g małych gruntowych ogórków
  • mango ( ok. 500 g )
  • 2 czerwone i zielone strąki chili
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka zmielonej kurkumy
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 350 ml octu

    Przygotowanie

      Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki.
    Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty.
    Dodałem zmielone orzechy, kurkumę, połamaną na kawałki laskę cynamonu, goździki, cukier i sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut.
    Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie nałożyłem do słoików. Słoiki szczelnie zamknąłem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza