Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw.
Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie.
Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni.
Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml.
Składniki
- 150 g orzeszków ziemnych w łupinach
- 250 g różyczek brokułów
- 200 g białej kapusty
- 2 młode cebule razem ze szczypiorem
- 250 g marchwi
- 250 g małych gruntowych ogórków
- mango ( ok. 500 g )
- 2 czerwone i zielone strąki chili
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka zmielonej kurkumy
- laska cynamonu
- 4 goździki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 350 ml octu
Przygotowanie
Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę
i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem.
Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem,
miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z
nasion, pokroiłem na kawałki.
Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty.
Dodałem zmielone orzechy, kurkumę, połamaną na kawałki laskę cynamonu,
goździki, cukier i sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem,
następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę.
Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim
ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem
dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango,
gotowałem jeszcze 5 minut.
Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie nałożyłem do słoików. Słoiki szczelnie zamknąłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz