sobota, 11 kwietnia 2015

Kapusta duszona z pieczarkami i pomidorami

Smaczny dodatek do dania głównego zamiast surówki.















Składniki

mała główka białej kapusty
450 g pieczarek
200 g pomidorków koktajlowych
łyżka masła
duża cebula
100 ml bulionu warzywnego
łyżka mąki
pęczek natki pietruszki
sok z cytryny
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Razem z posiekaną cebulą ,pokrojonymi w ćwiartki pomidorami dusimy na maśle.
Kapustę siekamy ,dodajemy do całości ,zalewamy bulionem i dusimy do miękkości kapusty.
Kiedy kapusta zmięknie ,a płynu będzie za dużo ,wtedy odparowujemy. Następnie oprószamy mąką ,całość chwilę podsmażamy (cały czas mieszając). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz