Składniki
100 g sera fetabakłażan
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaszy bulgur
500 g mielonego mięsa drobiowego
100 g pieczarek
1/2 szklanki bułki tartej
bułka tarta do obtoczenia
1 jajko
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę.
Przekładamy do miski ,dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem
,oregano.
Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut
,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z
mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy
ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy
na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i
smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Bulgur bardzo przypadł mi do gustu, a kotleciki z tą bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuń