piątek, 10 kwietnia 2015

Kotlety drobiowe z bulgurem i fetą

Troszkę odmienione przez nas kotlety mielone. Czasami narobimy czegoś za dużo ,później zostaje i...uwielbiamy kulinarne freestyle :D













Składniki

100 g sera feta
bakłażan
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaszy bulgur
500 g mielonego mięsa drobiowego
100 g pieczarek
1/2 szklanki bułki tartej
bułka tarta do obtoczenia
1 jajko
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski ,dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano.
Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.

1 komentarz:

  1. Bulgur bardzo przypadł mi do gustu, a kotleciki z tą bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń