Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku <3
Składniki
200 g krewetek tygrysichmała kapusta pekińska
2 marchewki
por (biała część)
szalotka
łyżeczka masła
1 l bulionu krewetkowego
trawa cytrynowa (1 szt)
4 łyżki ryżu jaśminowego
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew kroimy w słupki ,szalotkę siekamy ,pora w piórka.
Podsmażamy na łyżeczce masła ,dodajemy krewetki (wcześniej na sitku zalewamy
ciepłą wodą ,by rozmrozić) i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową
i posiekaną kapustę. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i wrzucamy ryż. Całość
gotujemy do miękkości ryżu (ok. 20 min) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz