piątek, 10 kwietnia 2015

Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej



Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku <3

















Składniki

200 g krewetek tygrysich
mała kapusta pekińska
2 marchewki
por (biała część)
szalotka
łyżeczka masła
1 l bulionu krewetkowego
trawa cytrynowa (1 szt)
 4 łyżki ryżu jaśminowego
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Marchew kroimy w słupki ,szalotkę siekamy ,pora w piórka. Podsmażamy na łyżeczce masła ,dodajemy krewetki (wcześniej na sitku zalewamy ciepłą wodą ,by rozmrozić) i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy  bulionem ,dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową i posiekaną kapustę. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i wrzucamy ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu (ok. 20 min) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz