czwartek, 30 kwietnia 2015

Marynowane zielone szparagi z marchewką

Sezon na szparagi uważamy za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej.















Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 500 g młodej marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • czarny pieprz
  • sól
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 garście świeżo posiekanej trybuli
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych

    Przygotowanie

      Szparagi umyłem, zdrewniałe końce odkroiłem. Marchewkę oczyściłem i obrałem. W 2 litrach wody zagotowałem z 2 łyżeczkami soli i masłem. Gotowałem w niej warzywa na półtwardo ok. 12 minut. Na średnim ogniu. Następnie osączyłem. Jajko ugotowałem na twardo.
    Marynata : ocet, musztardę, sól, pieprz wymieszałem z oliwą i 5 łyżkami wywaru z jarzyn. Dodałem trybulę. Marynatą zalałem jarzyny i odstawiłem na 2 godziny.
    Jajko obrałem , drobno posiekałem i posypałem nim warzywa. Przed podaniem posypałem płatkami migdałów.

2 komentarze:

  1. jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne ,lekko octowe. Na zimno pyszne. Polecamy i pozdrawiamy ;)

      Usuń