czwartek, 30 kwietnia 2015

Crème de céleri

MMM <3 Pyszny ,delikatny krem selerowy. Smakował nawet "niejadkowi" selerowemu.














Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek
1 kg porów (biała część)
1 kg selera naciowego
500 ml bulionu wołowego
500 ml wody
grzanki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu. Pory siekamy ,wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy kilka minut. Seler kroimy na 2-3 cm kawałki ,dodajemy do pora ,zalewamy bulionem i wodą. Całość gotujemy 30 min ,po czym studzimy i miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem ,ponownie gotujemy przez kilka minut. Zupę podajemy gorącą z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz