Makaron lubi większość. Przepis z magazynu Kuchnia.
Warto spróbować, nam smakowało bardzo.
Składniki
- 200 g solonego masła
- 1 pomarańcza
- 3 żółtka
- 100 g przegrzebków
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę,
obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie
paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem.
Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z
pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając, aż
zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy łyżki masła pozostawiłem do
podsmażenia przegrzebków.
Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy.
Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie
przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem,
serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz