czwartek, 30 kwietnia 2015

Tagliatelle z przegrzebkami i sosem zabaglione

Makaron lubi większość. Przepis z magazynu Kuchnia. Warto spróbować, nam smakowało bardzo.














Składniki

  • 200 g solonego masła
  • 1 pomarańcza
  • 3 żółtka
  • 100 g przegrzebków
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Masło roztopiłem i sklarowałem. Sparzyłem wrzątkiem pomarańczę, obrałem cienko ze skórki, wycisnąłem sok. Skórkę pokroiłem na cienkie paski i blanszowałem 2 minuty, osączyłem.
    Sos : w kąpieli wodnej ubiłem żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączyły powoli wlewałem masło wciąż ubijając, aż zabaglione było jednolite i gładkie. Trzy łyżki masła pozostawiłem do podsmażenia przegrzebków.
    Przegrzebki przyprawiłem solą i pieprzem, podsmażyłem 2 minuty na reszcie masła i skórką z pomarańczy.
    Makaron ugotowałem, odcedziłem. Dodałem 5 łyżek sosu, następnie przegrzebki, wymieszałem, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Podałem, serwując w sosjerce resztą sosu zabaglione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz