Składniki
3 jajka500 g mąki
50 g drożdży
125 g margaryny
5 łyżek cukru
200 ml mleka 3,2 %
łyżka oleju
szczypta soli
1 kg rabarbaru
Kruszonka:
150 g maki
100 g masła
100 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
Przygotowanie
Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy
cukrem (kilka łyżek).
Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i
rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę
oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży.
Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2
łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy
kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka
„napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy.
Przygotowujemy kruszonkę:
Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem
waniliowym.
Wstawiamy do lodówki.
Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę
,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń