piątek, 1 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe zawsze smaczne ,a z sezonowymi owocami jest przepyszne. Ostatnio pojawił się rabarbar i nie mogliśmy darować sobie tej słodkiej pokusy. Z mlekiem :P pycha! Specjalnie dla Małgosi KR wypróbowaliśmy miskę firmy Tupperware...bez niej też można żyć ,choć inne produkty są rewelacyjne.








Składniki

3 jajka
500 g mąki
50 g drożdży
125 g margaryny
5 łyżek cukru
200 ml mleka 3,2 %
łyżka oleju
szczypta soli
1 kg rabarbaru
Kruszonka:
150 g maki
100 g masła
100 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego

Przygotowanie

 
Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy cukrem (kilka łyżek).
Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży.
Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy.
Przygotowujemy kruszonkę:
Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wstawiamy do lodówki.

Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

1 komentarz: