Sezon na szparagi uważamy za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ?
Można przyrządzić wcześniej.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 500 g młodej marchwi
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 4 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- czarny pieprz
- sól
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 garście świeżo posiekanej trybuli
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
Szparagi umyłem, zdrewniałe końce odkroiłem. Marchewkę oczyściłem
i obrałem. W 2 litrach wody zagotowałem z 2 łyżeczkami soli i masłem.
Gotowałem w niej warzywa na półtwardo ok. 12 minut. Na średnim ogniu.
Następnie osączyłem. Jajko ugotowałem na twardo.
Marynata : ocet, musztardę, sól, pieprz wymieszałem z oliwą i 5 łyżkami
wywaru z jarzyn. Dodałem trybulę. Marynatą zalałem jarzyny i odstawiłem
na 2 godziny.
Jajko obrałem , drobno posiekałem i posypałem nim warzywa. Przed podaniem posypałem płatkami migdałów.
jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne ,lekko octowe. Na zimno pyszne. Polecamy i pozdrawiamy ;)
Usuń