Składniki
250 g mięsa mielonego z indyka250 g ziemniaków
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
50 ml zimnego bulionu drobiowego
1 cebula
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa
100 g margaryny
2 łyżki mąki
200 ml przecieru pomidorowego
500 ml bulionu warzywnego
ulubiony makaron
olej do smażenia
cukier do smaku
sól ,pieprz
Przygotowanie
Do mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy bułkę tartą i
wyrabiamy je z dodatkiem zimnego bulionu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ,odcedzamy i ubijamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na odrobinie oliwy.
Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem.
W rondelku rozpuszczamy margarynę ,dodajemy mąkę i chwilę
podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym
zalewamy ciepłym bulionem warzywnym.
Z ostudzonych ziemniaków formujemy kulki (2 cm). Każdą kulkę
ziemniaczaną owijamy mięsem mielonym (dość cienko). Przygotowane pulpety
smażymy na złoto z każdej strony ,następnie przekładamy do sosu i dusimy na
wolnym ogniu 10-15 min. Do smaku doprawiamy cukrem ,solą i pieprzem. Podajemy z
ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz