Żeberka wieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winny.
Składniki
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 3 młode marchewki
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki mąki
- 200 ml przecieru pomidorowego
- butelka winna Chianti
- 1 l bulionu warzywnego
- kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, oregano
- 2 liście laurowe
- 1 główka czosnku
Przygotowanie
Żeberka podzieliłem po umyciu i osuszeniu na kawałki z dwoma kostkami.
Oprószyłem solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem
na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze
smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i
seler naciowy pokrojony w plasterki.
Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem
koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem
winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu, aż sos
zredukował się o połowę. Następnie dolałem bulion, dodałem wszystkie
zioła , listki laurowe. Wymieszałem. Brytfankę włożyłem do rozgrzanego
do 180 stopni C piekarnika. Na mięsie położyłem przekrojoną na pół
główkę czosnku ( w łupinie ). Zapiekałem ok. 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz