sobota, 11 kwietnia 2015

Halibut grillowany

Długo czekaliśmy na halibuta ,ale smak wynagrodził naszą cierpliwość. Propozycja z pewnością sprawdzi się na podwórkowym grillu ,jak i na patelni do grillowania.











Składniki

700 g halibuta
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka zielonego curry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1 łyżeczka sosu teriyaki
2 łyżki soku z limonki tajskiej
1 papryczka chili
1 szalotka
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy.
Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry ,posiekanym imbirem ,sosem słodko-kwaśnym ,sosem teriyaki ,posiekaną papryczką ,sokiem z limonki tajskiej oraz posiekaną szalotką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rybę zalewamy marynatą ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i grillujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz