poniedziałek, 23 marca 2015

Zupa z karkówki wieprzowej

Z kilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna.












Składniki

400 g karkówki wieprzowej
2 duże marchewki
mały seler
duża cebula
por (biała część)
1 l bulionu drobiowego
1 łyżka masła czosnkowego
1 łyżka przyprawy do potraw chińskich
1 łyżka sosu sojowego
sól ,pieprz
makaron (ulubiony) lub ryż
garść liści selera naciowego

Przygotowanie

 
Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego.

2 komentarze: