wtorek, 24 marca 2015

Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym

Proste i smaczne danie w sam raz dla wielbicieli makaronu.















Składniki

300 g fusilli (świderki)
2 marchewki
por (biała część)
łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki)
200 ml bulionu warzywnego
sól
łyżeczka czarnego pieprzu
puszka krojonych pomidorów
kostka ziołowa tymianek - bazylia
świeża bazylia
starty parmezan

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy).
Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min.
Do sosu wrzucamy makaron wraz  z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min).
Danie rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną ,świeżą bazylią i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz