Składniki
300 g fusilli (świderki)2 marchewki
por (biała część)
łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki)
200 ml bulionu warzywnego
sól
łyżeczka czarnego pieprzu
puszka krojonych pomidorów
kostka ziołowa tymianek - bazylia
świeża bazylia
starty parmezan
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu
,zostawiając 50 ml wody z gotowania.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa
podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy
mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy).
Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość
dusimy jeszcze 15 min.
Do sosu wrzucamy makaron wraz z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min).
Danie rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną ,świeżą
bazylią i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz