Składniki
400 g karkówki wieprzowej2 duże marchewki
mały seler
duża cebula
por (biała część)
1 l bulionu drobiowego
1 łyżka masła czosnkowego
1 łyżka przyprawy do potraw chińskich
1 łyżka sosu sojowego
sól ,pieprz
makaron (ulubiony) lub ryż
garść liści selera naciowego
Przygotowanie
Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w
piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i
mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy
jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości
mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem
lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego.
Arek taka zupka to poezja :-)
OdpowiedzUsuńBeatko ,dziękuję ;)
Usuń