wtorek, 24 marca 2015

Zupa krem z ogórka

Pyszna ,lekka i aksamitna zupa ze świeżych ogórków. Smak podkreśla posiekany koperek. Idealna w sezonie.














Składniki

500 g ogórków gruntowych (mogą być sałatkowe)
duża cebula
por (biała część)
łyżeczka masła
1/2 małego selera
750 ml bulionu drobiowego
4 ziemniaki
pęczek koperku
sól ziołowa
pieprz

Przygotowanie


Cebulę i por siekamy. Ogórki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dusimy na maśle ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. W tym czasie ,ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osobnym garnku.
Ugotowane ogórki miksujemy ,dodajemy odsączone z wody ziemniaki i posiekany koperek. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz