środa, 18 marca 2015

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Pyszna i prosta zapiekanka.
















Składniki

200 g ryżu
250 g pieczarek
500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
cebula
puszka kukurydzy
200 g tartego żółtego sera
pęczek natki pietruszki
mielona kozieradka (1 łyżeczka)
125 ml mleka
jajko
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy ,posiekaną natkę oraz 150 g sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod przykryciem w temperaturze 200°C ,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.

1 komentarz: