Składniki
200 g ryżu250 g pieczarek
500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
cebula
puszka kukurydzy
200 g tartego żółtego sera
pęczek natki pietruszki
mielona kozieradka (1 łyżeczka)
125 ml mleka
jajko
sól ,pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym smażymy na
rozgrzanym tłuszczu ,widelcem rozbijając grudki.
Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki ,dodajemy do mięsa
i dalej smażymy ok. 10-15 min. Studzimy. Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy
,posiekaną natkę oraz 150 g
sera żółtego. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do całości ,dokładnie
mieszamy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i mieloną kozieradką. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego ,posypujemy resztą sera. Zapiekamy 15 min pod
przykryciem w temperaturze 200°C
,następnie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 min.
Dziękujemy ;)
OdpowiedzUsuń