I tak też można "wykorzystać" por...Yummy!
Składniki
- 600 g marchwi
- 250 ml śmietany 18 %
- 6 porów
- sól
- pieprz
- 8 plastrów łososia wędzonego
- masło
Przygotowanie
Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w
niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po
studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody.
Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2
sztuki przekroiłem wzdłuż i rozdzieliłem na pojedyncze liście, które
blanszowałem przez minutę w posolonej wrzącej wodzie, opłukałem zimną
wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku
przezroczystej folii spożywczej.
Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych
liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na
rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w
roladki i umieściłem je we wkładce
do gotowania na parze. Wstawiłem wkładkę z roladami do garnka z wrzącą
wodą, garnek szczelnie przykryłem, roladki gotowałem na parze 10 minut.
Pokroiłem na plastry i podałem razem z sosem paprykowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz