Składniki
Ciasto:500 g mąki
jajko
250 ml gorącej wody
Farsz:
200 g sera feta
300 g świeżego szpinaku
łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
około 1/2 szklanki bułki tartej
pieprz biały mielony
sól ziołowa
Dodatkowo:
oliwa z oliwek
kilka szalotek
Przygotowanie
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Farsz:
Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w
kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego
rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia
masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej
konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i
formujemy kulki.
Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi
zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na
powierzchnię.
Podajemy z omastą z szalotki i oliwy z oliwek.
fajne nadzienie ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i serdecznie pozdrawiamy ;)
Usuńuwielbiam te nadzienie.
OdpowiedzUsuńBoskie jest <3
Usuńpychotka !
OdpowiedzUsuńSzpinak i feta mega połączenie <3
Usuń