czwartek, 19 marca 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową.














Składniki

Ciasto:
500 g mąki
jajko
250 ml gorącej wody

Farsz:
200 g sera feta
300 g świeżego szpinaku
łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
około 1/2 szklanki bułki tartej
pieprz biały mielony
sól ziołowa

Dodatkowo:
oliwa z oliwek
kilka szalotek

Przygotowanie

  Ciasto:

W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.






Farsz:

Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki.

Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

Podajemy z omastą z szalotki i oliwy z oliwek.



6 komentarzy: