Klasyczne danie z północnych Włoch. Makaron z małą ilością dodatków smakuje wybornie i przyrządza się go bardzo szybko.
Składniki
- 300 g makaronu orecchiette
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 puszka białej fasoli
- 500 g brokułów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrałem, posiekałem i zeszkliłem na oliwie. Dodałem zmiażdżony czosnek i paprykę.
Smażyłem około minuty, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody.
Dusiłem, aż sos zgęstniał. Dodałem odsączoną fasolę i posiekane listki
bazylii, doprawiłem do smaku.
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania włożyłem
różyczki brokułów. Odcedziłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym
parmezanem.
smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń