piątek, 20 marca 2015

Zupa Kwaśny kurczak

Jak zwykle na koniec tygodnia wykorzystujemy zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze.









Składniki

2 filety z kurczaka (ok 500 g)
1 duża marchew
mały seler
200 g pieczarek
4 ziemniaki
por (biała część)
200 g kapusty kiszonej
1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej
1 l bulionu drobiowego
łyżka masła
łyżeczka pasty curry (zielonej)
łyżka sosu chili 
liść laurowy
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min.
Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz