Znany przepis kuchni USA, z rejonu Buffalo. Często modyfikowany.
Ja proponuję taką wersję.
Składniki
- 10 - 12 skrzydełek kurczaka
- 3 łyżki gotowego sosu chili
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- półtora łyżki octu jabłkowego
- Sos : 200 g sera pleśniowego typu Lazur
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
- pieprz kajeński
- sól
Przygotowanie
Skrzydełka starannie umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem.
Odciąłem ostre zakończenia, a następnie każde skrzydełko przekroiłem na
pół w stawie. Rozgrzałem olej, porcjami smażyłem osuszone kawałki mięsa ,
po około 8 minut. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i
ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając
wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso.
Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem, nie rozcierałem, bo sos nie powinien być gładki..
Gotowe skrzydełka przełożyłem na półmisek i podałem z dipem serowym i kawałkami surowego ogórka i selera naciowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz