piątek, 20 marca 2015

Pikantne skrzydełka z serowym dipem

Znany przepis kuchni USA, z rejonu Buffalo. Często modyfikowany. Ja proponuję taką wersję.















Składniki

  • 10 - 12 skrzydełek kurczaka
  • 3 łyżki gotowego sosu chili
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • półtora łyżki octu jabłkowego
  • Sos : 200 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • pieprz kajeński
  • sól

    Przygotowanie

      Skrzydełka starannie umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Odciąłem ostre zakończenia, a następnie każde skrzydełko przekroiłem na pół w stawie. Rozgrzałem olej, porcjami smażyłem osuszone kawałki mięsa , po około 8 minut. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso.
    Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem, nie rozcierałem, bo sos nie powinien być gładki..
    Gotowe skrzydełka przełożyłem na półmisek i podałem z dipem serowym i kawałkami surowego ogórka i selera naciowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz