Składniki
600 g białej kiełbasyjajko
bułka tarta (około 3/4 szklanki)
łyżka majeranku
150 g żółtego sera
200 g pieczarek
por (biała część)
łyżka masła
sól ziołowa
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sos:
duża cebula
łyżka masła
łyżka mąki
600 ml bulionu wołowego
liść laurowy
ziele angielskie (5-6 sztuk)
Przygotowanie
Kiełbasę obieramy i razem z jajkiem ,majerankiem i bułką
tartą wyrabiamy na jednolitą masę.
Dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Pieczarki czyścimy ,również ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą
ziołową i pieprzem.
Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie
farsz z pieczarek.
Roladki zawijamy ,obtaczamy w bułce tartej ,obsmażamy z
każdej strony na rozgrzanym oleju.
W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę
podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele
angielskie. Wkładamy roladki do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz