Składniki
Ciasto:1 jajko
25 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
500-600 g szarej renety
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
galaretka cytrynowa
Masa śmietanowa:
200 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto:
Białko oddzielamy od żółtka ,ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy
ze sobą w misce ,dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem
do pieczenia ,przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Tortownicę wyjmujemy i
rzucamy o podłogę (z wysokości 30-40
cm) ,po czym wkładamy do piekarnika ,otwieramy drzwiczki
i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy
20-25 min na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) z dodatkiem cukru i
cynamonu. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie ze sobą łączymy.
W tortownicy układamy jedną część ciasta ,następnie wylewamy
masę jabłkową ,dokładnie rozprowadzamy ,przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana:
Śmietankę wlewamy do miski ,dodajemy łyżkę cukru pudru i
ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy jako ostatnią masę na cieście. Wstawiamy do
lodówki min na jedną godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz