środa, 18 lutego 2015

Spaghetti z czosnkiem i chili

Kuchnia włoska ma to do siebie ,że pomimo minimalnej ilości składników wydobywa z potrawy kwintesencję smaku. Jest też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak połączony z niezwykłym ,świeżym aromatem natki pietruszki ,podbity ostrością chili. Polecamy wielbicielom makaronu ,włoskiej kuchni i koneserom dobrego smaku.






Składniki

400 g makaronu spaghetti
120 ml oliwy z oliwek
łyżka masła
4 ząbki czosnku
2-3 papryczki chili
pęczek natki pietruszki
100 g bułki tartej
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).

W czasie gdy gotujemy makaron na patelni podgrzewamy połowę oliwy z masłem. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek ,posiekane chili oraz bułkę tartą. Smażymy na rumiano.

Do garnka przekładamy gorący makaron ,bułkę tartą ,posiekaną natkę ,startą skórkę z cytryny i resztę oliwy. Dokładnie mieszamy ,podajemy od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz