Niskokaloryczne przystawka.
Składniki
- ogórek sałatkowy (150 g )
- 2 łyżki pestek dyni
- 150 g młodej marchewki
- 5 rzodkiewek
- mała kalarepa
- dymka ze szczypiorkiem
- 4 łyżki białego octu winnego
- łyżeczka płynnego miodu
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie
Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć
wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem.
Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek
umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w
cieniutkie plasterki.
Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki.
Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju.
Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw.
Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami
dyni.
Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz