środa, 18 lutego 2015

Jarzynowe carpaccio

Niskokaloryczne przystawka.


















Składniki

  • ogórek sałatkowy (150 g )
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 150 g młodej marchewki
  • 5 rzodkiewek
  • mała kalarepa
  • dymka ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 5 łyżek oleju

    Przygotowanie

    Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem.
    Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki.
    Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki.
    Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju.
    Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni.
    Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym.
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz