środa, 4 lutego 2015

Sałatka magdeburska

Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ).















Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g)
  • 2 cienkie pory
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • 3 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mała cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • biały pieprz
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

    Przygotowanie

      Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą.
    Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie.
    Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm.
    Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem.
    Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami.
    Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz