Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ).
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g)
- 2 cienkie pory
- sól
- łyżeczka cukru
- 3 dojrzałe gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- mała cebula
- 200 g kwaśnej śmietany
- biały pieprz
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą.
Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie.
Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm.
Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem.
Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i
pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z
kapustą i porami.
Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą,
pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i
osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem,
delikatnie wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz