Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z
oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie
porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska.
Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno
ryżową.
Składniki
- 3 średnie bakłażany
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- 4 drobno posiekane szalotki
- 1 duży pokrojony w kostkę pomidor
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól
Przygotowanie
Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką
pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm.
Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby
puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki ,
czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do
miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i
wymieszałem.
Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem
od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym,
ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem
pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco.
bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuń