środa, 4 lutego 2015

Bakłażan faszerowany

Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową.










Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 4 drobno posiekane szalotki
  • 1 duży pokrojony w kostkę pomidor
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól

    Przygotowanie

      Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem.
    Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco.

1 komentarz: