czwartek, 5 lutego 2015

Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym

Danie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść.












Składniki


250 g makaronu trofiette
250 g mięsa mielonego z łopatki
duża cebula
4 ząbki czosnku
masło klarowane
400 ml bulionu wołowego
liść laurowy
ziele angielskie (kilka sztuk)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
sól ,pieprz

Przygotowanie

 
Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy. 
W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy. 
Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem.
Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy.
Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy ,cały czas mieszając.
Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz