Składniki
250 g makaronu trofiette
250 g mięsa mielonego z łopatki
duża cebula
4 ząbki czosnku
masło klarowane
400 ml bulionu wołowego
liść laurowy
ziele angielskie (kilka sztuk)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
sól ,pieprz
Przygotowanie
Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w
piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele
angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.
W tym czasie gotujemy makaron wg
przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.
Mięso smażymy na rozgrzanej
(suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem.
Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie
,zagotowujemy.
Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy ,cały czas
mieszając.
Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz