piątek, 6 lutego 2015

Wegetariańskie chili

Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej.














Składniki

  • 250 g suszonej czerwonej fasoli
  • listek laurowy
  • sól
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • puszka krojonych pomidorów
  • po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zielony strąk chili
  • łyżeczka listków tymianku
  • pieprz
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 awokado

    Przygotowanie

      Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało.
    Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była miękka. Osączyłem z wody.
    W tym samym czasie drobno posiekałem cebulę i czosnek. Pomidory i paprykę umyłem i osuszyłem. Pomidory pokroiłem w kostkę po usunięciu trzpieni. Strąki papryki przekroiłem wzdłuż , pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę. Chili również oczyściłem z nasion, drobno pokroiłem.
    W garnku rozgrzałem oliwę. Na słabym ogniu przez 5 minut dusiłem cebulę razem z czosnkiem i papryką. Dodałem pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, chili i tymianek. Gotowałem wszystko na małym ogniu , pod przykryciem, 15 minut. Następnie garnek odkryłem, przyprawiłem solą i pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały się miękkie.
    Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut.
    Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, przed podaniem dodałem do potrawy.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza