Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami.
Można przygotować wcześniej.
Składniki
- 250 g suszonej czerwonej fasoli
- listek laurowy
- sól
- 1 czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- puszka krojonych pomidorów
- po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zielony strąk chili
- łyżeczka listków tymianku
- pieprz
- 100 g czarnych oliwek
- 1 awokado
Przygotowanie
Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem
5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno
napęczniało.
Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której
się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była
miękka. Osączyłem z wody.
W tym samym czasie drobno posiekałem cebulę i czosnek. Pomidory i
paprykę umyłem i osuszyłem. Pomidory pokroiłem w kostkę po usunięciu
trzpieni. Strąki papryki przekroiłem wzdłuż , pod bieżącą wodą
oczyściłem z nasion, pokroiłem w kostkę. Chili również oczyściłem z
nasion, drobno pokroiłem.
W garnku rozgrzałem oliwę. Na słabym ogniu przez 5 minut dusiłem cebulę
razem z czosnkiem i papryką. Dodałem pokrojone pomidory oraz pomidory z
puszki, chili i tymianek. Gotowałem wszystko na małym ogniu , pod
przykryciem, 15 minut. Następnie garnek odkryłem, przyprawiłem solą i
pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały
się miękkie.
Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut.
Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, przed podaniem dodałem do potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz