piątek, 6 lutego 2015

Kurczak „pomarańczowy”

Mięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich.















Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia )
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • pieprz

    Przygotowanie

      Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem do rondelka dodając kilka paseczków skórki pomarańczowej i pozostałe składniki , oprócz kurczaka. Zagotowałem, podgrzałem ok. 5 minut na małym ogniu.
    Kurczaka ponacinałem w wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz