Mięso z kurczaka jest wdzięcznym obiektem do gotowania . Można przyrządzać na różne sposoby. Oto jeden z nich.
Składniki
- 1 pomarańcza
- 8 podudzi kurczaka ( u mnie udka , skrzydełka, podudzia )
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- pieprz
Przygotowanie
Wyparzoną pomarańczę cienko obrałem, wycisnąłem sok. Wlałem do
rondelka dodając kilka paseczków skórki pomarańczowej i pozostałe
składniki , oprócz kurczaka. Zagotowałem, podgrzałem ok. 5 minut na
małym ogniu.
Kurczaka ponacinałem w wielu miejscach na głębokość 1 cm, doprawiłem
pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3
godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po
zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy,
piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz